24 Şubat 2014 Pazartesi

Feslegen, Reyhan ve Balkabagı filizleri




Merhabalar,

Bu sefer tırnak işlerini bir kenara bırakıp çiçek işlerine bulaştım. Her sene mutlaka çiçek festivalinden fesleğen alırdık ancak son iki senedir çıkan tohumlarıyla kendimiz yetiştiriyoruz. İlaçsız, bitki vitamini olmadan da gayet sağlıklı, iyi yetişen ve büyüyen çiçekler elde edebiliyoruz. Bunlar saksı bitkisi olduğu için bahçeye ihtiyaç da duymuyorlar.


Gördüğünüz gibi minik minik tohumlarını bir sürü ekince küçücük pet bardakta bile bir sürü filiz verdi. Tabi ki bunların ancak birkaç tanesini saksıya dikip balkonumuzda bakacağız. Diğer kısmını apartmanın bahçesine dikeceğiz ancak insanlar bahçede bulunca sahipsiz sanıp köklüyorlar ve kendi evlerine götürüyorlar :(
Şuan ikisi de aynı bitki gibi görünse de birisi yaprakları daha yumuşak olan reyhan bir diğeri ise büyük ama sert yaprakları olan, hatta yaprakları naneye benzeyen fesleğen. Kokuları bile farklı oluyor bunların ama her ikisi de mis gibi kokuyor.



Diğer bardakta gördüğünüz ise balkabağı, bu pazardan aldığımız balkabağının üzerinde çekirdeklerinden bulunca ilk kez diktik ve çabucak filizlendi. Büyüyünce bahçeye dikmeyi düşünüyoruz, umarım birileri sahipsiz sanıp almaz.


Hem fesleğen hem balkabağı ekimi ve filizlendirmesi çok basit, her ikisi de bir hafta içinde filizlendi ve köklerini saldı. İlk etapta pet bardaklara dikip biraz büyütüp, saksılara alabilirsiniz. Tek ihtiyacınız bir bardak, biraz toprak, tohumlar ve can suyu. Bardakların altına birkaç delik delmeyi unutmayın ve kendi yetiştirdiğiniz bitkilerin keyfini çıkarın :)  

ve üçüncü haftanın sonunda görüntüleri aşağıdaki gibi. Bal kabakları her gün gözle görülür şekilde büyüyor ve havalar biraz ısınınca bahçeye dikilmeyi bekliyorlar. Reyhanların ise daha zamanı var.



Ve balkabaklarımızı bahçeye diktik. Gittikçe büyüyorlar :)


Reyhanların son hali...



Balkabakları çiçek açmaya başladı ve kocaman birer bitki oldular...



Ve ilk balkabağımız, şimdi ne kadar da küçük :)





0 yorum:

Yorum Gönder